Positionsljus och bromsljus till bil

Behöver du köpa positionsljus och bromsljus till bil? Att ha ett fungerande positionsljus och bromsljus är livsviktigt! Det är förvånande få bilister och bilägare som faktiskt vet vad ett positionsljus är för något. Ja, du kanske skrattar men så är det faktiskt! Positionsljusen kan också kallas för positionslyktor, och finns på alla fordon som tåg, mopeder, lastbilar, personbilar och till och med cyklar har positionsljus bak. Så vad menas med positionsljus och vart sitter det någonstans på din bil? Är det samma sak som ett parkeringsljus?

Positionsljusets betydelse

Då ska vi röna ut betydelsen för positionsljusen och vart dom finns. Antalet positionsljus kan variera beroende på bilmodell och om din bil är gammal eller ny. Lastbilar kan ha flertalet positionsljus då dessa ofta är ganska långa och behöver synas mer än en personbil. Ett positionsljus och ett parkeringsljus är ganska lika varandra i utseende men har inte alls samma funktion. På våra personbilar sitter oftast positionsljusen ihop med strålkastarna och sitter då längst ut på sidan av dessa. Många nyare bilar har två positionslyktor fram och två bak, medan äldre modeller kan ha fler än så. som du kanske redan har listat ut så är positionsljusens roll att visa dina medtrafikanter vart ditt fordon slutar, hur brett det är helt enkelt.

Bromsljuset till bil

Något som dom är noga med att kolla på bilbesiktningen är bland annat dina bromsljus. Det är jätteviktigt att dessa fungerar som dom ska eftersom det är enda sättet för bilen som ligger bakom dig att uppmärksamma när du bromsar. Så vill du inte ha en bil inkörd i bakluckan så se till att bromsljusen fungerar. En del nyare bilar kan ha ett extra bromsljus i bakrutan och då är det upp till dig att se till att även det fungerar till besiktningen.